Inceput de an scolar. Se pare ca nu in toata tara. In Ciresoaia deschiderea a avut loc totusi pe 15 septembrie. In curtea vechii scoli s-au strans elevii, parintii, profesorii.
Spiritual insa, anul scolar s-a deschis duminica, 17 septembrie in cadrul liturghiei copiilor de la ora 9. Parintele paroh Petru Besleaga ajutat de surorile Providentei a pregatit cu multa minutiozitate si zel inca o sarbatoare a copiilor, parca facandu-ne pe noi adultii sa regretam ca nu mai suntem mici.
Cantecul „E zi de sarbatoare” de inceput a rasunat din vocile cristaline a sute de copii.
Totul a decurs cu participarea copiilor: citirea lecturilor, rugaciunea credinciosilor si chiar predica, ea fiind inlocuita cu o sceneta interpretata de 6 elevi cu o tema care a inlocuit cateheza. Era vorba de ce anume au nevoie copiii in ghiozdan: nu minge, nu telefon mobil, nu lucruri inutile ci Biblia care citita cu multa atentie ajuta la intelegerea mai profunda si a lectiilor de zi cu zi. Parintele a citit si o poezie intitulata „Doamne binecuvanteaza!” din care reproducem trei strofe:
Doamne binecuvanteaza
Ziua ce ne-o daruiesti
Cu-a iubirii tale raza
Orice pas sa mi-l pazesti.
Doamne binecuvanteaza
Munca ce ne-ai daruit,
S-o gandim cu mintea treaza
S-o-mplinim in chip cinstit.
Doamne binecuvanteaza
Scoala-n care invatam
Pe profesori lumineaza-i
Iar pe noi sa-i ascultam.
La sfarsitul liturghiei parintele a mai citit si cateva randuri scrise de Phil Bossmans despre educatie:
Ce se intampla in scolile de toate felurile este, dupa parerea mea, mai important si mai hotarator pentru viitor decat activitatea din fabrici, intreprinderi si birouri. Acolo se formeaza sau se deformeaza, se modeleaza sau se schimba oameni. Daca este vorba doar de minte, de burdusirea creierului, atunci se pregatesc roboti perfecti, dar nu oameni. Scolile si universitatile in care profesorii, dascalii transmit, pentru leafa, doar niste cunostinte de specialitate lucreaza la falimentul spiritual al societatii.
A educa nu inseamna doar a cultiva mintea, ci a forma omul intreg, deci si inima si caracterul. A educa inseamna a transmite din generatie in generatie valori spirituale, care dau sens si continut vietii. O asemenea transmitere nu se face doar cu cuvinte, ci inainte de toate prin aceea ca aceste cuvinte devin vizibile si palpabile in propria atitudine de viata. Educatia este o sarcina comuna a parintilor, Bisericii, scolilor, universitatilor, presei, radioului, televiziunii, opiniei publice. Educatia: o mare raspundere.
Totul s-a incheiat cu binecuvantarea finala invocand pe Bunul Dumnezeu sa lumineze mintile copiilor.
MB
Be the first to comment on "Doamne binecuvântează prima zi de școală"