Autorităţile din Slănic Moldova au depus proiecte importante pentru comunitatea locală, proiecte care vor revitaliza în curând comunitatea meşteşugărească.
„Am demarat două proiecte foarte importante pentru comunitatea slăniceană. Am depus pe programul România Start-Up Plus un proiect în valoare de cinci milioane de euro, prin care, în parteneriat cu o fundație, vom face 75 de micro–întreprinderi, în mod special pentru pietrari și lemnari, meserii care au prins rădăcini în zona stațiunii Slănic Moldova”, declară primarul Gheorghe Baciu, acesta precizând că își dorește să-i încurajeze pe locuitorii de care are grijă să deschidă mici magazine cu produse de artizanat specifice zonei, să comercializeze ceaiuri, fructe sau legume.
În afara facilităților directe pe care le vor avea locuitorii unității administrativ–teritoriale, în cadrul proiectului va intra și reabilitarea unei clădiri din cartierul Cireșoaia, cunoscută în zonă ca fiind „fosta Cooperativă”. „A fost aprobat în Consiliul Local să cumpărăm acesta clădire, pentru a putea face aici un centru de resurse destinat acestor mici întreprinzători. A fost îmbucurător pentru noi, autoritățile, să vedem că oamenii sunt deschiși, înființându-se deja Asociația Pietrarilor, care va fi un suport pentru cei care vor fi beneficiarii acestui proiect. Am dat drumul, practic, la o direcție sănătoasă a acestei zone, piatra fiind o resursă inepuizabilă, comparativ cu lemnul, care crește într-o sută de ani”, explică Gheorghe Baciu.
Reînvierea unei tradiţii
Trebuie precizat faptul că, pe Valea Slănicului, prelucrarea pietrei a fost o meserie de bază, de-a lungul anilor pietrari de aici lucrând cu arhitecți italieni la construcția unor clădiri emblematice.
„Practic, implementarea acestui proiect va reînvia o tradiție și va aduce într-o zonă de legalitate acestă meserie. În acest moment, mulți dintre pietrari nu au carte de muncă, nu au utilaje, nu au un plan de lucru. Prin intermediul Asociației Pietrarilor, vom amenaja la vechea Cooperativă tot felul de spații, vom lua la Primărie aviz temporar de exploatare a pietrei, de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pentru că, în acest moment, exploatarea se face în afara legii”, mai punctează edilul–şef.
La Slănic Moldova există o licență de exploatare, din anul 2000, care este întreruptă din cauza lipsei întocmirii unui proiect de mediu. „Licența este din anul 2000, în 2012, însă, a fost întocmit un document prin care se prevedea ca, la carieră, să fie făcută o amenajare similară unui drum pe care să ajungă piatra la sol, deoarece nu ai voie să dai drumul la piatră de-a rostogolul. Costul unei astfel de investiții nu a putut fi asumat nici de primarul Andrei Șerban, nici de noi, pentru că, în acest moment, nu putem justifica un astfel de cost. Din această cauză am cerut închiderea acelei licențe, care nu are rost, deoarece ar fi trebuit să facem și proiectul de mediu, la care se adaugă și un drum până la carieră… Vă asigur că avem un plan foarte bun prin care să reglementăm acestă activitate, astfel încât pietrarul să lucreze la asociație ca angajat, având carte de muncă, salariu fix și echipament”, conchide primarul.
Persoanele care vor să lucreze individual vor putea merge la Primărie, de unde să primească acte pentru un metru cub de piatră, după ce vor achita o redevență nesemnificativă, de aproximativ patru lei, urmând să dea plus–valoare pietrei și să o vândă. (Anca BURNICHE-ziarulevenimentul.ro)
Be the first to comment on "Vești bune pentru pietrari și lemnari"