În vederea comemorării a 100 de ani de la botezul focului pentru trupele de Vânători de Munte din Armata României, s-a propus realizarea a unui monument pe dealul CIREŞOAIA, județul Bacău, care să ateste participarea militarilor acestei arme la luptele pentru apărarea țării, din Primul Război Mondial.
Înainte de a vă spune câteva detalii tehnice despre acest monument, aş dori să vă introduc în atmosfera evenimentelor, acolo unde au luptat și murit vânătorii de munte români, citând două pasaje din vorbele unor eroi anonimi ai neamului românesc:
„Istoria ne-a uitat acolo în tranşee, departe de casă, departe de acasă. Atunci când trupul este îngheţat, doar sufletul îi dă speranţă, doar amintirile. Nume pe cruci a căror număr nu le ştie nimeni. Am plecat atâţia şi nu s-a mai întors niciunul. Când au murit ai noştri, am murit şi noi cu adevărat, ne-a murit amintirea, ni s-a stins povestea, acum suntem doar litere tocite undeva departe şi uneori, imagini şterse şi pătate de vreme, suntem un Gheorghe, un Ion, un Vasile, un tată, un fiu, un frate, suntem pămant, din noi răsare iarba şi peste noi se topeşte zăpada şi în orice şanţ şi orice groapă ne-a ascuns moartea, doar amintirea voastră ne învie, căci sufletul înseamnă acasă”.
„De aicea de sus nu se vede dacă am câştigat războiul asta şi dacă acum moartea mea are o urmare bună. Din 11 august 1917, de când m-am prăpadit până azi, nu ştiu dacă sunteţi uniţi în ţară, dacă vă e bine, dacă mai sunteţi români sau nu, voi urmaşii mei.
Din când în când, de aici de sus mai simt vânturarea oaselor mele pământeşti rămase pe dealul de la Cireşoaia, îngropate fără slujbă şi fără împărtăşanie sau lumânare, de obuzele nemţeşti ce au căzut în amiaza aia nenorocită. M-au amestecat cu ţărâna până m-au acoperit de tot. Muierea n-a mai avut ce îngropa, m-a îngropat pământul singur.
Primăvara, când ţăranii mai ară pământul, mai trag la lumină cu plugul câte un os de-al meu. Ai ce mă furnică aici sus unde sunt. Simt căldura soarelui de primavară cum bate pe oasele mele albe şi pământul reavăn de mă împresoară răcoros. Apoi grâul creşte rădăcini firave din jurul oaselor mele, mă gâdilă şi se înalţă peste mine de-mi ţine răcoare. Cel mai mult îmi place când pe deal, vine lume la secerat şi vorbeşte sau cântă. Se vaită de multe lucruri care nu merg bine, înjură şi bleastămă ţara asta şi traiul lor nenorocit, dar toate astea o fac în limba română.
Aşa ştiu şi eu că nu am murit degeaba”.
De oriunde te-ai apropia de dealul Cireşoaia, de lângă Târgu Ocna, împrejurimile trimit călătorului, la fiecare pas, mesaje adânci de istorie.
Când bubuitul tunurilor în jurul munţilor a amuţit, pe locul brăzdat de tranşee a răsărit, îndurerată, o pădure de cruci de mesteacăn ce vegheau la căpătâiul celor căzuţi. „Crucile de mesteacăn au putrezit, s-au rupt, au căzut (…) Mi-a rămas în firea mea, ca iarna, mai ales când ninge, să privesc spre vârfurile Cireşoaiei, acolo unde crucile de mesteacăn au căzut. Au rămas, cum spun versurile, numai sfinţii de sub ele…“, surprindea, emoţionant şi frumos, scriitorul Teodor Săndulescu, urmele crucilor de odinioară a eroilor Cireşoaiei, mărturie a jertfei supreme pentru reîntregirea neamului.
,,Şi descifrăm pe-o cruce cu două oseminte
Încrucişat săpate: un an, o zi, un nume –
Unicele vestigii care-i mai ţin de lume.
Ce ţintirim cuminte ”
ISTORIA MILITARĂ DEALUL CIREȘOAIA ŞI MUNTELE COŞNA
În perioada 08 august – 11 septembrie 1917, Batalionul de Vânători de Munte a fost angajat în faza de apărare a Armatei 1 Române, în zona Cireșoaia – Coșna, județul Bacău.
Ordinul de intrare în luptă a vânătorilor de munte s-a primit în ziua de 08 august 1917, în timp ce aceștia se aflau la secerat de grâu. Război, război, dar și pâinea țării trebuia asigurată.
S-a dat alarma pentru întoarcerea militarilor în garnizoana Târgu Neamț. Armamentul și materialele fiind pregătite din timp pentru executarea unei misiuni de luptă, vânătorii de munte s-au pus în marș, în aceeași zi (08 august 1917). Cei aproximativ 170 km s-au parcurs în mai puțin de patru zile, revenind în jur de 45 km în 24 ore, dublul normalului la mersul pe jos, ceeace însemna de fapt un marș forțat.
Pe timpul cât vânătorii de munte parcurgeau kilometru după kilometru, la Divizia 7 Infanterie, care se găsea în încleștare cu adversarul de patru zile, s-a primit înștiințarea Corpului 4 Armată Român, prin care se făcea cunoscut că Batalionul de Vânători de Munte a primit ordin să vină la Târgu Ocna, fiind pus la dispoziția diviziei.
La ora 23.00 din ziua de 11 august 1917, comandantul batalionului, maiorul Virgil Bădulescu s-a prezentat la punctul de comandă al Diviziei 7 Infanterie, unde i s-a ordonat să oprească batalionul în localitatea Brătești, urmând să primească în scurt timp, ordinul de operaţii.
La Brăteşti, batalionul ”s-a odihnit” trei ore, timp în care comandantului i s-a precizat misiunea: ”Batalionul de Vânători de Munte, de la Mosoarele, urcă pe Creasta Vrânceanu și atacă în lungul acesteia către Cireșoaia”.
Trecerea la executarea misiunii, s-a făcut de către batalionul de vânători de munte fără a se executa recunoașteri prealabile pe timp de zi şi fără a se preciza misiunile companiilor în teren, aşa cum cereau toate regulile luptei armate. Dimpotrivă, situaţia pe front fiind critică, angajarea batalionului s-a făcut din mers.
Astfel, la ora trei din noaptea de 11/12 august 1917, vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac, traversând râul Trotus prin apa adâncă, pe la sud est de Târgu Ocna şi prin valea Rupturile, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august, au surprins companiile din Divizia 70 Infanterie Austro – Ungară, care se pregăteau să reia atacul.
Batalionul de Vânători de Munte a atacat inamicul la baionetă, l-a respins şi până în seara zilei a pus stăpânire pe dealul Cireşoaia, capturând 400 de prizoneri, provocând inamicului, mari pierderi în personal şi tehnică.
„În tranşeu la Cireşoaia
Curgeau gloanţele ca ploaia
Şi obuzele ca vântul,
De se zguduia pământul!”
Atacul victorios al vânătorilor de munte în cooperare cu trupele din zonă, a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului la Oituz şi respingerea trupelor sale de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna.
În ziua de 13 august 1917, vânătorii de munte au atacat din nou trupele Diviziei 70 Infanterie Austro – Ungară, pe care le-au aruncat în Valea Slănicului, cucerind toată creasta marcată de Dealul Cireşoaia şi Vârful Coşna. Spre seară însă, inamicul, aducându-şi noi forţe, a executat un puternic contraatac asupra trupelor româneşti. Vânătorii de munte şi-au menţinut însă neclintiţi poziţia.
Vânătorii de munte au rămas pe poziţia lor până în noaptea de 18/19 august 1917, când au fost înlocuiţi şi trecuţi în rezerva Diviziei 7 Infanterie.
În aceste încleştări sângeroase, pe viaţă şi pe moarte, din luna august 1917, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv.
SCRISOARE DE LA CIREŞOAIA
Din zori de zi şi până în noapte
Luptam cu sete la Cireşoaia,
Cântau obuzele a moarte
Cum plâng ciobanii din cobuz.
Ne prăvăliam ca vijelia
Peste duşmani, când jos, când sus
Dar într-o seară-n toiul luptei,
Un glonţ în pieptu-mi a pătruns.
Un val de sânge-mi năvălise,
Peste tunica-mi arsă-n foc
Iar peste ochi, ca nişte vise
Pluteau vedeniile-n joc.
În timp ce sângele-mi din rană,
Se risipea prin iarbă. Ars
De foc, eu mă gândeam că mama
În lume singură a rămas.
La casa ce-a ruinat-o vremea;
La fraţii care mi-au murit;
La tot ce mi-era drag odată
Tot ce răsboiu a nimicit.
Din ochi-mi obosiţi de trudă
Curgându-mi lacrimi pe obrazi
Am adormit, gândind la mama
În tainicul miros de brazi.
Şi-un dulce somn, o mângâiere
Întreaga fiinţă mi-a cuprins.
Părea că cetele de îngeri
Viaţa iar mi-au reaprins
Şi că pe amărâtu-mi suflet
În sborul lor au risipit.
Năvală albă de surâsuri
Şi multe flori de mărgărit.
Că dintr-un nor tivit cu aur,
Din largul zării plutitor
A scoborât pe scări de raze
Cu pasu-i legănat uşor.
Regina ţării noastre, aevea
Cum o văzusem la Oneşti,
Când prinsă-n rând cu toţi ostaşii
Jucase hora ca-n poveşti.
Că în spre mine se îndreaptă
Cu ochii mari şi luminoşi,
Ce parcă-s rupţi din cer albastru
Aşa-s de albaştri şi duioşi.
Că mâna-i ca o adiere
Pe frunte-ncet mi-a petrecut.
Şi-a zis cu glasu-i blând şi dulce:
– “Fii mândru că nu te-ai temut!”
Şi-am tresărit de fericire,
Şi tresărind m-am deşteptat,
În faţa mea era Regina
Şi mâna Ei m-a mângâiat.
Monumentul va fi realizat din blocuri de piatră naturală (marmură albă), având formă de obelisc. Pe 3 dintre fețele obeliscului se vor afla elemente din bronz sau piatră, după cum urmează: Pe fațada principală, un medalion înfățișând un profil de militar în ținută specifică Primului Război Mondial (cască model Adrian), alături de un cal din rasa Huțul, rasă folosită frecvent chiar și astăzi de Vânătorii de Munte, simbolizând tradiția de 100 de ani a acestor trupe de elită a armatei României. Deasupra medalionului se va afla cifra regală a Regelui Ferdinand, în perioada sa de domnie înființându-se această armă.
Sub medalion se va amplasa inscripția “Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de bătaie pentru întregirea neamului”, în amintirea sacrificiului Vânătorilor de Munte căzuți la datorie.-Pe fațada laterală dreapta se va afla inscripția “1917-2017 100 de ani de la botezul focului pentru Vânătorii de Munte”-Pe fațada laterală stânga se va inscripţiona numele localităţii unde a avut loc prima bătălie la care au participat Vânătorii de Munte – “Cireșoaia – 1917”
Pe toate cele trei fațade, la partea superioară, se va afla semnul de armă al Vânătorilor de Munte, ramura de brad stilizată.
Obeliscul va avea înălțimea de 2 m, având la bază, lățimea de 64 cm și va fi amplasat pe o platformă betonată, și va fi realizat din blocuri suprapuse astfel încât să poată fi transportat cu ușurință și asamblat la fața locului.
Blocurile vor fi conectate între ele prin tije metalice. Se va realiza o fundație din beton respectând adâncimea de îngheț şi tipul de sol existent în zona respectivă.
LOCAŢIA
Prin consensul general al celor din grupul CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE, s-a hotărât amplasarea monumentului dedicat vânătorilor de munte căzuţi la datorie, în faţa mănăstirii cu denumirea „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, din punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni – Târgu-Ocna.
Din această locaţie, se poate vedea Valea Trotuşului spre est până în aval de Oneşti – Borzeşti, iar în amonte se pot vedea trei sate din comuna Dofteana.
Amplasamentul monumentului se va afla la o altitudine de circa 600 de metri, înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mânăstirea „Măgura Ocnei”, fiind înconjurat de fâneţe şi vegetaţie forestieră din răşinoase şi foioase, este în plan aproape orizontal, fiind necesare uşoare nivelări ale terasamentului.
Accesul se realizează pe un drum petrolier, pietruit, în lungime de aproximativ 5 kilometri. Drumul porneşte din Şoseaua Naţională DN 12 A, între km 97-98.
COST ESTIMATIV
Urmează un calcul estimativ pentru monument.
La realizarea lui s-au luat în calcul, materiale mai ieftine…
Elemente |
Formula/ Suprafata |
Total |
U.M. |
Cost unitate |
Costul nostru | |
Umplutura de beton(fundatie) |
0,53125 |
0,53125 |
mc | 250lei mc |
132,8125 |
lei |
Platforma de beton |
0,4 |
0,4 |
mc | 250lei mc |
100 |
lei |
Plasa de armare( de buzau) |
2*2m |
1 |
buc | 190 lei |
76 |
lei |
Umplutura pietris |
0,064 |
0,064 |
mc | 60 lei/ mc |
3,84 |
lei |
Armatura |
250 * 0.9 |
225 |
kg/mc | 4lei/kg |
900 |
lei |
Beton pentru Monument |
0,845 |
0,9 |
mc | 250lei |
225 |
lei |
Cofraj(monument+platforma) |
7,6 |
7,6 |
mp | 630lei/mc |
95,76 |
lei |
Total Beton |
2 |
mc |
500 |
lei | ||
Total Armatura |
225 |
kg/mc |
900 |
lei | ||
Total Plasa |
4 |
mp |
76 |
lei | ||
Total Pietris |
0,064 |
mc |
3,84 |
lei | ||
Total cherestea |
8 |
mp |
100 |
lei | ||
Total |
1579,84 |
lei |
Costul acestui monument se ridică la aproximativ 6.000 RON.
Grupul se obligă ca întreaga sumă de bani acordată să fie utilizată pentru derularea obiectivului sponsorizat și să aducă la cunoștința publicului, prin intermediul mass – mediei, locale şi centrale, numele firmei sponsor precum şi unele date privind imaginea acestuia pentru identificare.
Ataşam totodată memoriul explicativ din care rezultă necesitatea şi obiectivitatea sprijinului financiar solicitat.
Am dori ca inaugurarea acestui monument să fie pe data de 11 august 2017… exact cand se vor împlini cei 100 de ani.
Pentru asta, rugăm AUTORITĂŢILE LOCALE din staţiunea turistică Târgu-Ocna să se implice la amenajarea drumului de acces până la monument şi poate vor participa şi dânşii cu o sponsorizare pentru construcţia acestuia.
Până la această dată (15 mai 2017 ora 12.40) s-au strâns în jur de 450 lei. Doresc să mulţumesc tuturor celor care au înţeles importanţa acestui eveniment. Numele lor vor fi publicate în cadrul acestui articol, la finalizarea monumentului.
Cu reverenţă…!
Pentru toţi cei care doresc să fie la zi cu noutăţile despre acest important eveniment, îi rog să se înscrie pe grupul CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE. Vă mulţumim…!
CONT IBAN RO84BTRLRONCRT0394880101
BANCA TRANSILVANIA
deschis pe numele
LICHE LUCIAN
Cu deosebită stimă !
Dacă ei au putut lupta în tranşee pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră, putem şi noi realiza ceva spre amintirea lor.
Vă scriu mai jos numele celor ce au depus până acum (31 mai 2017, ora 15.56) sume pentru construirea acestui monument.
Doresc să vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră şi pentru onoarea pe care o acordaţi eroilor primului război mondial, ce şi-au dat viaţa pentru această ţară în care locuim cu toţii.
Fie ca numele vostru să rămână scris în istoria neamului.
Cu reverenţă…!
– Vasile Bârea, localitatea Brad, Județul Alba 200 lei
– Adrian Nicula, Bucuresti 150 lei
– Mihai Virag, Timișoara 100 lei
– Sandel Măciucă, Târgu- Ocna 100 lei
– Popa Daniel, Târgu-Ocna 100 lei
– Liche Lucian, Miercurea Ciuc, 100 lei
– Ghibilic Gheorghiţă, Miercurea Ciuc, 100 lei
– Popenta Marius, Sibiu, 550 lei
– Pentilescu Ilie, Miercurea Ciuc, 100 lei
– Loghin Vasile, Miercurea Ciuc, 100 lei
– Pentilescu Erik, Miercurea Ciuc, 10 lei
– Stoica Monica, Miercurea Ciuc, 20 lei
– Dumitrache Iştan Ramona, Bucureşti, 120 lei
– Silviu Andrei Bădic, Bucureşti, 300 lei
– Ancuţa Vasile, Miercurea Ciuc, 100 lei
– Florin Şerban, Braşov, 100 lei
– Robert Egli, braşov, 100 lei
Total până acum: 2.350 lei
sursa : www.targuocna-portal.ro
Pentru buletinul Viata Cultelor, care apare maine cu data de 31 mai 2018, am alcatuit articolul de mai jos. Sper sa fiti de acord cu el. Multumesc. VMN
CEREMONIE DE DEZVELIRE A MONUMENTULUI VÂNĂTORILOR DE MUNTE PE DEALUL CIREŞOAIA (BACĂU)
Sâmbătă, 19 mai 2018, pe dealul Cireșoaia, în fața schitului “Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” (Târgu Ocna, Bacău) a avut loc un ceremonial militar și religios, cu prilejul dezvelirii Monumentului Vânătorilor de Munte, ridicat prin subscripție publică, în cinstea eroilor care și-au dat viața în 1917 în acest loc.
Slujba religioasă de sfinţire a monumentului a fost ţinută de un sobor de preoţi condus de Părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, delegatul Înalt Prea Sfințitului Părinte Ioachim Giosanu, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi din care au făcut parte Părintele protosinghel Claudiu Panţâru, stareţul schitului de la Cireşoaia, Părintele protopop Ioan Bârgăoanu al municipiului Oneşti, Părintele militar Mihai Mitrea de la Brigada 61 Vânători de Munte de la Miercurea Ciuc, care a primit binecuvântare pentru participare de la Prea Sfinţitul Părinte Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Părintele paroh Cristian Mazilu, parohia Poieni, Tg. Ocna.
În cuvântul rostit în timpul slujbei de sfinţire, Părintele stareţ Claudiu s-a referit la muntele CirEşoaia ca la “un monument al jertfei ostaşilor români care au contribuit la împlinirea visului de aur al strămoşilor de a trăi într-o singură ţară”, schitul însuşi, care a luat fiinţă în anul 2000, fiind “un altar de rugăciune în memoria miilor de jertfe care s-au dat pe aceste locuri istorice”. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului i-a binecuvântat propunerea de a infiinţa aici un aşezământ monahal, vădind astfel “participarea afectivă la jertfa eroilor de pe muntele Cireşoaia, din primul război mondial”. Monumentul sfinţit la două zile după Înălţarea Domnului din anul acesta (17 mai) a fost construit cu contribuţia financiară a cadrelor angajate în unităţile de Vânători de munte de la Miercurea Ciuc şi Braşov, a membrilor grupului de iniţiativă “Centenarul Vânătorilor de Munte”, a arhitectului Aurelian Nicolae Ionescu şi a lui Romeo Bocănescu de la Societatea de Asigurare – Reasigurare Destine. Mulţumind tuturor participanţilor pentru prezenţa la eveniment, Părintele stareţ a invocat numele lui Hristos Domnul, rugându-L ca “monumentul să rămână peste veacuri ca semn al recunoştinţei” realizatorilor lui “faţă de jertfa de acum 100 de ani a neamului românesc”.
Evenimentul din urmă cu un secol “a constituit și un botez al focului pentru cei ce au alcătuit ulterior Regimentul Vânătorilor de Munte ‘Principele Carol’ și primul batalion al celei mai temute și eficiente arme a Armatei Române, chiar și în prezent”, citim în continuare într-o relatare semnată pe site-ul http://www.ciresoaia.ro de maior Lucian Liche.
“Au depus coroane reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Covasna, Primăriilor orașelor Târgu Ocna şi Slănic Moldova, Ministerului Apărării Naționale, Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, schitului “Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, filialei Slănic Moldova a Oficiului naţional “Cultul Eroilor”, Asociației Prospectorii Istoriei ș.a.
În 2017, în România a fost marcat centenarul eroicelor izbânzi românești obținute cu sânge și sacrificii imense în tranşeele de la Mărăști, Mărășești, Oituz și de pe alte câmpuri de bătălie intrate în legendă ale primului război mondial.
Atunci, în 1917, însuflețiți de deviza de neuitat ‘Pe aici nu se trece!’, s-au afirmat pentru prima dată în luptă, cu dârzenie și curaj, și vânătorii de munte ai Armatei Române. Înființată în perioada grea a campaniei din 1916, într-o țară sfârtecată și copleșită de trupele de ocupație, dar care nu renunțase la luptă și la speranță, militarii primei structuri de vânători de munte, comandată de căpitanul Virgil Bădulescu, aveau să se acopere de glorie în apropierea Oituzului, pe muntele Cireşoaia, pe culmea Vrânceanului, la vârful Coşna, în valea Slănicului şi în zona Fundul Bogata. Era începutul unei epopei a curajului și dârzeniei scrise de fiecare generație de vânători de munte care le-a urmat.
Calitățile impuse pentru acești luptători, consemnate în Directiva Corpului Vânătorilor de Munte, defineau o specialitate militară de excepție: “militarii trupelor de munte trebuie să fie trăgători de elită cu puşca, puşca mitralieră şi mitralieră, buni aruncători ai grenadelor, mărşăluitori neobosiţi pe jos şi pe schiuri, excelenţi pândari, cercetaşi, agenţi şi oameni de legătură, fanatici apărători şi atacatori temuţi, suflete educate în spiritul sacrificiului de sine pentru ţară şi neam, individualităţi luptătoare de necontestat”. În amintirea lor s-a ridicat acest monument, la baza căruia stau jertfa şi faptele de eroism ale eroilor vânători de munte căzuţi la datorie pe dealul Cireşoaia în anul 1917.
În perioada 8 august – 11 septembrie 1917, batalionul de Vânători de Munte a fost angajat în faza de apărare a Armatei 1 Române, în zona Cireșoaia – Coșna, județul Bacău. Ordinul de intrare în luptă a vânătorilor de munte s-a primit în ziua de 8 august 1917, în timp ce aceștia se aflau la secerat de grâu. S-a dat alarma pentru întoarcerea militarilor în garnizoana Târgu Neamț. Armamentul și materialele fiind pregătite din timp pentru executarea unei misiuni de luptă, vânătorii de munte s-au pus în marș, în aceeași zi (8 august 1917). Cei aproximativ 170 km s-au parcurs în mai puțin de patru zile, revenind în jur de 45 km în 24 ore, dublul normalului la mersul pe jos. Pe timpul cât vânătorii de munte parcurgeau kilometru după kilometru, la Divizia 7 Infanterie, care de patru zile se găsea în încleștare cu adversarul, s-a primit înștiințarea Corpului 4 Armată Română, prin care se făcea cunoscut că batalionul de Vânători de Munte a primit ordin să vină la Târgu Ocna, fiind pus la dispoziția diviziei. La ora 23.00 din ziua de 11 august 1917, comandantul batalionului, maiorul Virgil Bădulescu, s-a prezentat la punctul de comandă al Diviziei 7 Infanterie, unde i s-a ordonat să oprească batalionul în localitatea Brătești, urmând să primească în scurt timp ordinul de operaţii. La Brăteşti, batalionul ”s-a odihnit” trei ore, timp în care comandantului i s-a precizat misiunea: ”Batalionul de Vânători de Munte, de la Mosoarele, urcă pe Creasta Vrânceanu și atacă în lungul acesteia către Cireșoaia”. Trecerea la executarea misiunii s-a făcut de către batalionul de vânători de munte fără a se executa recunoașteri prealabile pe timp de zi şi fără a se preciza misiunile companiilor în teren, aşa cum cereau toate regulile luptei armate. Dimpotrivă, situaţia pe front fiind critică, angajarea batalionului s-a făcut din mers. Astfel, la ora trei din noaptea de 11/12 august 1917, vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac, traversând râul Trotuş prin apa adâncă, pe la sud-est de Târgu Ocna şi prin valea Rupturile, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august au surprins companiile din Divizia 70 Infanterie austro–ungară, care se pregăteau să reia atacul. Batalionul de Vânători de Munte a atacat inamicul la baionetă, l-a respins şi până în seara zilei a pus stăpânire pe dealul Cireşoaia, capturând 400 de prizonieri, provocând inamicului mari pierderi în personal şi tehnică. „În tranşeu la Cireşoaia / Curgeau gloanţele ca ploaia / Şi obuzele ca vântul, /De se zguduia pământul!”, sună versurile unei poezii scrisă de un participant la luptele de atunci.
Atacul victorios al vânătorilor de munte în cooperare cu trupele din zonă a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului la Oituz şi respingerea trupelor sale de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna. În ziua de 13 august 1917, vânătorii de munte au atacat din nou trupele diviziei 70 Infanterie austro–ungară, pe care le-au aruncat în Valea Slănicului, cucerind toată creasta marcată de Dealul Cireşoaia şi Vârful Coşna. Spre seară, însă, inamicul, aducându-şi noi forţe, a executat un puternic contraatac asupra trupelor româneşti. Vânătorii de munte şi-au menţinut însă neclintiţi poziţia. (Regele Ferdinand şi Regina Maria au ajuns pe frontul de la Cireşoaia – Târgu Ocna la scurt timp după luptele din iulie 1917) Vânătorii de munte au rămas pe poziţia lor până în noaptea de 18/19 august 1917, când au fost înlocuiţi şi trecuţi în rezerva Diviziei 7 Infanterie. În aceste încleştări sângeroase, pe viaţă şi pe moarte, din luna august 1917, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv.
Monumentul dezvelit şi inaugurat la 19 mai 2018 este realizat din blocuri de piatră naturală (marmură albă), având formă de obelisc. Pe trei dintre fețele obeliscului se află elemente din bronz sau piatră. Astfel, pe fața principală, un medalion înfățișează un profil de militar în ținută specifică primului război mondial (cască model Adrian), alături de un cal din rasa Huțul, folosită frecvent chiar și astăzi de vânătorii de munte, simbolizând tradiția de 100 de ani a acestor trupe de elită ale Armatei României. Deasupra medalionului se afla cifrul regal al Regelui Ferdinand (Royal monogram of Ferdinand I of Romania), două litere F juxtapose, pentru că în perioada sa de domnie, 1914-1927, a fost înființată această armă.
Sub medalion este amplasată inscripția “Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de bătaie pentru întregirea neamului”, în amintirea sacrificiului Vânătorilor de Munte căzuți la datorie. Pe fața laterală dreapta se află inscripția “1917-2017. 100 de ani de la botezul focului pentru Vânătorii de Munte”. Pe fața laterală stânga este inscripţionat numele localităţii unde a avut loc prima bătălie la care au participat Vânătorii de Munte – “Cireșoaia – 1917” Pe toate cele trei fețe, la partea superioară, se află semnul de armă al Vânătorilor de Munte, ramura de brad stilizată.
Proiectul monumentului a fost întocmit gratuit de arhitectul Aurelian Nicolae Ionescu din Bucuresti, aceasta fiind participarea sa benevolă la realizarea monumentului închinat eroilor vânători de munte.
Obeliscul are înălțimea de 2 m, având la bază lățimea de 64 cm, şi este amplasat pe o platformă betonată. Este realizat din blocuri suprapuse, astfel încât a putut fi transportat cu ușurință și asamblat la fața locului. Blocurile sunt conectate între ele prin tije metalice. Fundația monumentului este realizată din beton şi respectă adâncimea de îngheț şi tipul de sol existent în zonă.
Amplasarea monumentului dedicat Vânătorilor de munte căzuţi la datorie în faţa schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, din punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni – Târgu-Ocna a fost hotărâtă prin consensul general al celor din grupul “Centenarul Vânătorilor de Munte”. Din această locaţie, se poate vedea Valea Trotuşului spre est până în aval de Oneşti – Borzeşti, iar în amonte se pot vedea trei sate din comuna Dofteana.
Monumentul este situat la o altitudine de circa 600 de metri, înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu mânăstirea „Măgura Ocnei”, şi este înconjurat de fâneţe şi vegetaţie forestieră din răşinoase şi foioase, informează sursa citată.