Mii de turişti riscă să rămână izolaţi la prima ploaie în Slănic Moldova, din cauza faptului că reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri tergiversează consolidarea drumului naţional 12 B, care leagă staţiunea de civilizaţie. În timp ce autorităţile locale spun că nu au pârghiile necesare pentru a rezolva problema şi privesc cu îngrijorare spre hârtoapele care au apărut pe drum, după căderile masive de precipitaţii, Ovidiu Laicu, şeful de la Drumuri, este de părere că tronsonul este impecabil – „curea”!
În ţara lui Papură Vodă ignoranţa autorităţilor distruge şi ce a mai rămas din turismul românesc. Dovada clară a nepăsării este dată de atitudinea şefilor de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, care nu aud şi nu văd problema locuitorilor staţiunii turistice Slănic Moldova, ce riscă să rămână izolaţi.
Practic, în oraşul cu ape minerale cristaline şi vindecătoare, autorităţile, localnicii şi turiştii stau cu teamă ca la o ploaie mai mare drumul naţional care duce spre staţiune se va surpa de tot. Deşi la prima vedere pare un scenariu pesimist, acesta este cât se poate de real, dacă ne raportăm la faptul că precipitaţiile care s-au abătut asupra zonei în urmă cu mai bine de două luni au determinat ieşirea râului Slănic din matcă, viitura fiind atât de puternică încât a reuşit să rupă bucăţi din drum. După ce oamenii şi-au revenit din spaima trasă văzându-şi gospodăriile la un pas de a fi luate de şuvoaie, autorităţile locale au raportat pagubele către reprezentanţii Comitetului de Urgenţă întocmit de Prefectura Bacău, însă ajutorul a întârziat să apară. Aşa se face că astăzi, drumul naţional 12B, care leagă staţiunea Slănic Moldova de Târgu Ocna este surpat pe porţiuni foarte mari, lucru care-i nemulţumeşte pe localnici şi-i scandalizează pe turiştii care vin să se relaxeze. „Slănicul este parcurs de drum naţional, iar noi suntem dependenţi 100% de cât de multă prioritate acordă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumurilor Naţionale din Române staţiunii noastre. Au fost inundaţiile, au venit nişte angajaţi, au delimitat zonele în care s-a surpat drumul şi duşi au fost. Nu mai punem la socoteală faptul că pe valea Slănicului balustradele de protecţie sunt nişte ruginituri, mai rău ca la Cocârlaţii din Deal, dar noi suntem staţiune balneoclimatică şi vrem să atragem turişti”, se plânge Gheorghe Baciu, edilul staţiunii Slănic Moldova, precizând că oricât şi-ar dori nu are cum să intervină pe acel tronson de drum, nefiind în atribuţiile sale, dar şi din lipsă de fonduri.
Ignoranţă maximă a ştabilor de la Iaşi
În timp ce turiştii se chinuie, prin serpentinele care duc la Slănic Moldova, să circule când pe un sens, când pe celălalt, reprezentanţii Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi declară cu nonşalanţă că lucrurile sunt sub control. „Cei de la Slănic Moldova au trimis o solicitare la Iaşi, după care noi am făcut documentaţia (aferentă zonei calamitate-n.r.), am trimis-o la Bucureşti şi acum aşteptăm, la rectificare, să vină banii. Probabil într-o săptămână, două, vor începe lucrările”, declară Ovidiu Laicu, şeful DRDP. Mai mult, acesta încearcă să-i convingă pe reporteri că în afara celor două, trei zone surpate, drumul este „curea”. Într-adevăr, comparaţia şefului DRDP este cât se poate de reală, dacă vorbim însă despre o curea cu ţine, deoarece este necesar să precizăm că drumul este plin de denivelări, suprafaţa carosabilă fiind afectată de infiltrarea apei.
Pentru ca penibilul acestor explicaţii să depăşească orice limită, Laicu precizează că pe DN12B s-au demarat deja primele pregătiri pentru consolidare, însă adevărul este că în zonă au fost aduse două maşini cu pietre şi atât. Tupeul şefului de la regionala de drumuri este aspru sancţionat însă de primarul staţiunii. „Modul de rezolvare provizorie a problemei, pentru cei de la drumuri, pare a fi plantarea unor bolovani în zona afectată. Ţin să precizez că pietrele care au fost aduse aici puteau fi luate şi din albia râului, dar ce să-i faci… aşa se procedează la noi în ţară. Problema cea mai mare este că, pe perioada verii, staţiunea este vizitată de pe mii de turişti zilnic, iar la o ploaie aceştia, împreună cu locuitorii, riscă să rămână izolaţi”, conchide edilul.
Autorităţile locale de la Slănic Moldova sunt obligate să se roage şi de reprezentanţii Apelor Române să vină şi să repare podurile şi podeţele luate de viitură, deoarece nici în această situaţie nu se pot face investiţii din bugetul local. Anca BURNICHE (Ziarul Evenimentul)
Be the first to comment on "Nesimţirea unui director de la Drumuri izolează Slănicul"