Comisia tehnico-economică a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a avizat favorabil proiectul de reabilitare a opt torenți de pe Valea Slănicului. Proiectul este în valoare de 20 de milioane de lei și vizează reabilitarea torenților din cartierele Cireșoaia, Cerdac și Slănic Moldova.
Proiectul își propune să rezolve problema pagubelor materiale rezultate în urma inundațiilor, cu care comunitatea din Slănic Moldova se confruntă de ani buni. Ideea proiectului s-a născut imediat după inundațiile din 2016, însă reglementarea regimului juridic al terenurilor aferente și adiacente torenților a întârziat punerea în operă a acestuia.
Vor fi reabilitați torenții din Cireșoaia, de pe străzile Bradului, Zefirului și Arieșului, cu o suprafață totală de 8.977 mp; torenții din cartierul Cerdac, de pe strada 1 Mai (pârâul Pavel și pârâul Rape) și strada Crângului, cu o suprafață totală de 5.619 mp; precum și torenții din Slănic Moldova, de pe străzile Sărăriei și Primăverii, cu o suprafață totală de 8.927 mp. În total, vor fi 24 de amplasamente, cu o suprafață de 25.523 mp.
În săptămâna care începe luni, 3 august, Compania Națională de Investiții va începe demersurile necesare pentru scoaterea la licitație a lucrărilor aferente celor 8 torenți de pe Valea Slănicului. Durata de realizare a investiției este de 12 luni, din care 3 luni proiectarea și 9 luni execuția propriu-zisă.
După asfaltarea singurei căi de acces spre stațiunea Slănic Moldova, din această primăvară, care a costat 6 milioane de lei, acesta este cel de-al doilea mare proiect aplicat pentru comunitatea orașului Slănic Moldova.
„Vreau să mulțumesc Guvernului României, Ministerului Dezvoltării și Companiei Naționale de Investiții pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în realizarea acestui proiect vital pentru Slănic Moldova. Este un parcurs început în 2018 și finalizat acum cu succes, iar proiectul ne va ajuta să trecem la o altă etapă de dezvoltare a localității noastre, în care să eliminăm riscurile generate de precipitațiile abundente și să putem asfalta drumurile existente pe lângă aceste râuri, pe lângă zidurile de sprijin ale torenților.”
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova.
Articol de Petru Done