Împlinirea a 105 ani de la eroicele lupte de pe Dealul Cireșoaia din vara anului 1917 a fost marcată, sâmbătă, 10 septembrie, în centrul Stațiunii Slănic Moldova printr-un vibrant ceremonial militar-religios. La ceremonialul la care au asistat sute de turiști aflați în stațiune, inclusiv din Republica Moldova, și locuitori ai orașului-stațiune au fost prezenți militari ai Brigăzii Mecanizată „Podu înalt”, din Iași, preoți ortodocși din Protopopiatul Onești, membri ai filialelor Cultul Eroilor din Bacău și Iași și numeroși veterani de război, alături de care au venit subprefectul Narcis Jitaru și primarul Gheorghe Baciu.
Acum 105 ani, sute de ostași, ofițeri, subofițeri și soldați ai Regimentului 15 Infanterie au căzut la datorie pe Valea Trotușului, pe Valea Slănicului, pe dealurile Cireșoaia, Măgura și Coșna. Tradițiile de luptă ale Regimentului 15 sunt continuate, astăzi, de militarii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu înalt”.
Ceremonialul dedicat luptelor de pe Dealul Cireșoaia este organizat din anul 2017 chiar la monumentele ridicate în arealul în care au avut loc eroicele bătălii. În acest an, însă, din cauza ploilor drumul spre vârful dealului a devenit impracticabil, iar ceremonialul a avut loc, pentru prima dată, chiar în stațiunea Slănic Moldova.
Ceremonialul a început odată cu sosirea oficialităților, care au fost întâmpinați cu pâine și sare și cărora li s-a prezentat onorul militar. Apoi a fost intonat imnul de stat al României, după care a fost oficiat serviciul religios de preoți ortodocși aflați sub protia protopopului de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu.
La ceremonial au rostit alocuțiuni primarul Gheorghe Baciu, generalul (rtr) cu patru stele Vasile Jenică Apostol – președintele de onoare al Filialei Bacău a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, subprefectul Narcist Jitaru și col. Claudiu-Mădălin Tamaș – comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”,.
Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, gl. maior Iulian Berdilă, a acordat, apoi protosinghelului Gheorghe Claudiu Constantin Panțîru, starețul Schitului „Cuviosul Eftimie cel Mare” din Târgu Ocna, și protopopului de Onești, dr. Ioan-Petru Bârgăoanu „Emblema de Merit Partener pentru apărare” clasa a III-a. Distincțiile au fost înmânate de col. Claudiu Tamaș.
De asemenea, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, a înmânat placheta „30 de ani de la reînființarea Filialei Bacău” primarului Gheorghe Baciu, colonelului Claudiu-Mădălin Tamaș, lt. col. Ovidiu Pădurariu, comandantului Batalionului 634 Infanterie „Mareșal Jozef Pilsudski” din Piatra Neamț și președintelui Subfilialei Cultul Eroilor din Slănic Moldova, Cornel Solomon.
La final, militarii Gărzii de onoare, de la Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamț, au defilat cu Drapelul de luptă, pe acordurile Muzicii militare a Garnizoanei Iași.
La ceremonial a fost prezentă și Asociația Tradiții Militare Românești, din Bacău, condusă de col. (rtr) Stelian Cojocaru, ai cărei membri au etalat uniforme militare specifice Armatei Române din Primul Război Mondial.
Membri ai Filialei Bacău Cultul Eroilor au depus o coroană de flori și la monumentul din Cimitirul Eroilor din orașul Slănic Moldova.
Gheorghe Baciu: „Slănic Moldova a fost teatrul luptelor de la începutul Secolului al XX-lea, iar stațiunea a fost ocupată timp de doi ani și jumătate de armata agresoare, condusă de un general neamț. Frontul Cireșoaia-Coșna a reprezentat un teatru de luptă. Ziua de 12 septembrie 1917 a fost momentul în care s-a câștigat cea mai importantă bătălie de la noi din Primul Război Mondial și care a scurtat războiul cu cel puțin șase luni. La Cireșoaia au murit, într-o singură zi, peste 1.400 de ostași”.
Petru Done