Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova a organizat, joi, 6 ianuarie, de Bobotează, ceremonia de sfințire a celor 11 izvoare minerale de care dispune. Cu acest prilej a avut loc, în parcul stațiunii, și un impresionant și bine organizat spectacol de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou.
Ceremonialul de sfințire a izvoarelor a fost oficiat de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, și preoții de sub ascultarea sa din Slănic Moldova, protopopul de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu, consilierii săi și preoții ortodocși din Slănic Moldova.
La eveniment au venit, la invitația primarului Gheorghe Baciu, deputata Elena Hărătău, Tudorița Lungu – subprefect de Bacău, primarul de Moinești – Valentin Vieru, directorul Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie – dr. Augustin Dima, managerul Spitalului Municipal Moinești – prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Chișinău – Emil Ceban și primarul municipiului Comrat (Republica Moldova) – Serghei Anastasov.
Alături de ei au fost și directorul executiv al Casei de Asigurări Sănătate Bacău – Dan Stoica, directorul economic al Grupului Agricola – Gheorghe Covrig, managerul Editurii și tipografiei Magic Print din Onești – Maria Dohotaru, președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și Crsitinel Aioanei și vicepreședintele filialei – prof. Vilică Munteanu, consilieri locali, locuitori ai orașului Slănic Moldova și turiști veniți în stațiune.
„S-a sfințit firea apelor”
Ceremonia de rugăciune creștină a început prin cuvintele episcopului Iosif Păuleț și protopopului Ioan Bârgăoanu. „Vrem să implorăm, de la începutul acestui advent istoric – a spus PS Iosif Păuleț -, binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestor izvoare minerale, renovate prin grija Primăriei și a primarului Gheorghe Baciu. Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ocrotească și să-i ajute pe toți cei care vor veni aici să se îngrijească de sănătate. Localitatea Slănic Moldova îmi este foarte dragă și mi-a rămas la suflet încă din anii 1987-1991, de când eram paroh de Cireșoaia”.
După ceremonial a fost transmis și mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. „La sfințirea izvoarelor din orașul-stațiune Slănic Moldova, patrimoniul natural de o importanță națională și internațională – s-a arătat în mesaj –, gândul ne-a purtat la momentul creației Cerului și a Pământului. Evenimentul, dincolo de semnificația istorică și teologică readuce atenției importanța covârșitoare a apei, element care stă la baza organizării Cosmosului. Iar momentul botezării Domnului Iisus Cristos în apele Iordanului redă apei puterea Duhului Sfânt. Prin sfințirea apelor de la Slănic, firea apelor s-a sfințit”.
Spectacol folcloric tradițional
Cu ocazia sfințirii izvoarelor minerale, dar și pentru că evenimentul a avut loc în ziua de Bobotează (sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe 6 ianuarie) și în Ajunul Crăciunului pe stil vechi, în parcul stațiunii au fost organizate un spectacol folcloric de datini și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou și o impresionantă paradă a urșilor din localitățile învecinate. În spectacol i-am văzut pe membrii Ansamblului folcloric „Mugurașii”, din Agăș. Alături de scenă au fost etalate și produse ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, confecționate de elevii Liceului Tehnologic din Ghimeș-Făget.
Gheorghe Baciu: „Această acțiune ar fi bine să fie începutul unei perioade în care vom reuși să dezvoltăm mult mai mult localitatea noastră. Acum cinci ani apa terapeutică se scurgea în pârâul Slănic și nu era oferită turiștilor, dar echipa primăriei a depus un efort deosebit pentru remedierea situației. Am strâns bănuț cu bănuț și am reușit să cumpărăm clădirile și terenurile de la izvoare. Mulțumesc familiei domnului Gheorghe Dascălu, care ne-a cedat aceste bunuri. Acum, la Slănic Moldova ați văzut și o dovadă de ecumenism, în care credincioșii romano-catolici și ortodocși se înțeleg foarte bine. Desigur, se întâmplă și pentru că izvoarele naturale ne-au fost date de Dumnezeu la toată lumea, izvoare administrate pentru prima dată în istoria localității noastre de Primărie. De acum, vom reporni și mofeta și vom face studii clinice pentru cercetarea medicală necesară.”
de Petru Done