Cea de-a X-a întâlnire diecezană a adulţilor din Acţiunea Catolică a fost sâmbătă, 26 mai 2018, în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Traian, jud. Neamţ. La această sărbătoare au participat 250 persoane din 23 de parohii din toată dieceza, împreună cu preoţii spirituali, consiliul diecezan şi invitaţii. Tema acestei întâlniri a fost: „Sfinţii de lângă noi”, însoţită de motoul anului asociativ „Vei merge la toţi cei la care te voi trimite” (Ier 1,7). Pentru a evidenţia Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea a îmbrăcat strai popular şi a avut parfum de tradiţie.
Parohia noastră a fost reprezentată de 5 persoane, cu bucurie și entuziasm am participat la această manifestare unde am trăit momente unice în compania membrilor Acțiunii Catolice. Gazdele noastre, părintele Eduard Pătraşcu şi membrii Acţiunii Catolice din Traian, şi-au deschis inima şi braţele, au scos zestrea din cufere şi au conferit bisericii un cadru festiv de adevărată sărbătoare. Copiii şi tinerii din asociaţie, precum şi corul, şi-au adus aportul prin cânt şi disponibilitate.
Salutul părintelui paroh Eduard Pătraşcu a dat startul zilei, iar activitatea a fost prezidată de Maricica Andrici, vicepreşedinte diecezan al sectorului adulţi, care a transmis salutul Cristinei Mare, preşedintele AC Iaşi, şi a dat cuvântul celor prezenţi.
Rugăciunea de deschiderea fost condusă de pr. Iosif Dămătăr, preot spiritual al sectorului adulţi, zona Bacău, iar activitatea a continuat cu momentul de formare prezentat de pr. Francisc Fărcăşel, care ne-a prezentat enciclica Gaudete et Exsultate a papei Francisc, despre chemarea universală la sfinţenie în lumea contemporană.
Prin momentul de formare am fost încurajaţi să descoperim „clasa de mijloc a sfinţeniei” în cei care trăiesc lângă noi, dar şi să înţelem că sfinţenia nu presupune un efort crescendo, ci aşa cum spuneau marii sfinţi, „a face lucruri mici cu iubire mare”.
Momentul central al zilei a fost sfânta Liturghie, în care părintele Felix Roca, asistent spiritual general, ne-a prezentat darul Bisericii de a face sfinţi din oameni păcătoşi. Sfinţenia este o colaborare dintre noi şi Duhul Sfânt. Sfinţii sunt oameni păcătoşi care iubesc mult!
Un alt moment al zilei a fost plin de emoţie prin mărturiile celor care trăiesc provocările vieţii cu credinţă, acceptând că planul lui Dumnezeu e diferit de planul nostru. Familia Talmaciu, părinţi tineri a doi copii, din care unul cu probleme majore de sănătate, au vorbit despre miracolul de fiecare zi şi iubirea lui Dumnezeu care mângâie în suferinţă. Maria Andrici a prezentat mărturia a doi copii care văd sfinţenia în exemplul părinţilor şi al celor din jur, iar pr. Emil Dumea a povestit despre părinţii şi bunicii noştri, ca sfinţii care au trăit credinţa cu mult curaj în timpuri grele şi riscându-şi viaţa.
Mălaiul şi sarmalele au fost hrană pentru trup, iar muzica populară şi jocul au aprins călcâiele creştinilor. Mare a fost bucuria când, în mijlocul paradei costumelor populare, a poposit PS Petru Gherghel, care a trăit la unison cu noi bucuria de a reînnoi tradiţia populară prin port şi cântec şi care la rugămintea noastră a cântat „Ciobănaş cu 300 de oi”, variantă personală adresată Măicuţei Sfinte.
A fost o zi rodnică, aniversară şi tradiţională, la care fiecare membru acţionar în parte şi-a adus contribuţia, în care vremea bună, disponibilitatea gazdelor şi a pr. Edi Pătraşcu au încununat sărbătoarea şi au făcut ca să-şi atingă scopul.
Daniela M.
Traian (N): Întâlnirea Acțiunii Catolice a Adulților
„Bucuraţi-vă mereu în Domnul! Iarăşi vă spun: bucuraţi-vă! … Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile şi gândurile voastre în Cristos Isus ” (Fil 4,4.7).Este lăudabil și binecuvântez gândul și inițiativa celor care coordonează grupul Acțiunii Catolice a Adulților din dieceza noastră, care au voit să scoată din lada cu zestre bogățiile portului popular ale înaintașilor noștri și să le împărtășească celorlalți, pentru a nu uita moștenirea lăsată de părinții noștri, mai ales de mamele noastre.Acest moment este cu mult mai emoționant acum, când celebrăm Centenarul Marii Uniri, unire pentru care s-au sacrificat și eroii din comunitățile noastre catolice de pe întreg ținutul moldav.Amintirea lor ne obligă să ducem mai departe tradițiile și portul popular caracteristice sensibilității spirituale și tradiționale ale bunilor noștri creștini.
Publicată de Episcop Petru Gherghel pe 27 Mai 2018