Primii pasi pentru o monografie a Ciresoaiei?


Dupa cum puteti citi la sectiunea Prezentare a sit-ului nostru, „inceputul localitatii noastre coboara in urma cu 160 de ani. La inceputul veacului al XIX-lea, valea Slanicului era nelocuita, acoperita cu paduri seculare. Satele de pe aceasta vale au aparut in urma descoperirii apelor minerale in 1801.”

Este frapant faptul ca localitatea noastra, istoric vorbind, este foarte tanara fiindca, din fericire,  in prezent inca mai traiesc multe persoane care au fost contemporani cu jumatate din acesti ani. Acest fapt aprope ne obliga sa reconstituim cealalta jumatate. Primii pasi ii putem face aici, pe https://www.ciresoaia.ro , urmand ca in masura ce vom detine o documentatie cat de cat multumitoare sa putem demara un proiect mult mai amplu, ce ar putea fi finalizat  chiar sub forma  unei carti tiparite. Dar, poate am ajuns prea departe.

Va lansam invitatia de a participa la acest curajos demers pentru cunoasterea istoriei acestor locuri si a strabunilor nostri. Ar fi o realizare deosebita sa descifram originea Romano-Catolicilor din Ciresoaia, ca o insula in vecinatati Crestin Ortodoxe. Daca detineti documente, fotografii, matriale, date istorice ce privesc localitatea noastra nu ezitati sa ne scrieti la ciresoaia@gmail.com.

In continuare, iata cateva imagini si documente foarte interesante si valoroase atat prin vechimea cat si prin continutul lor.

La transeele Regina Maria de pe varful Ciresoaia 1916-1918

Baile Slanic – Moldova – Valea raului Slanic spre Muntele Ciresoaia

Familia Loata Stefan si Maria impreuna cu copiii

Satul Biserica

Corul Bisericii

Notă Andrei Ababei:

Urmează doua documente din perioada primului razboi mondial privind pe Dogarasu Andrei.
Andrei Dogarasu este razbunicul meu pe linie paterna (Andrei tatal Catrinei care este mama lui Ion Ababei, care este tatal meu). A locuit impreuna cu sotia sa Roza in casa din Ciresoaia in care am copilarit.
Am auzit povestiri cum ca relatia dintre Andrei si Roza nu a fost dintre cele mai bune, aceasta din urma se zice ca ar fi dansat pe mormantul sotului ei de bucurie ca a scapat de el.

 

Brevet Victoria, Dogariu Andrei, Razboiu 1916-1921

Dogarasu Andrei, semnalmente

1. Din primul document rezulta ca A.D. a primit brevet din partea regelui Ferdinand.
2. Din al doilea document rezulta semnalmentele lui Andrei Dogarasu:
– nascut la 2 oct 1879 in Slanic, Plasa Trotus, District Bacau.
– parinti Stefan si Anita
– inaltime 1,71
– par castaniu
– fata roscovana
– fruntea lata
– sprancene castanii
– ochi caprui
– nasul, gura, barbia potrivite.

3. In aceeasi perioada de timp el apare atat cu numele de Dogariu cat si cu cel de Dogarasu. In vremurile noastre a ajuns numele de Dogarasu.
4. Organizarea administrativ-teritoriala in acea perioada (1916-1920) era cu plase si districte.
5. Daca satul Ciresoaia are o vechime de 160 ani inseamna ca Andrei Dogarasu s-a nascut la aproximativ 40 de ani dupa infiintarea localitatii

 

Be the first to comment on "Primii pasi pentru o monografie a Ciresoaiei?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*