Au trecut trei luni de la alegerile locale. Trei luni de când slănicenii au ales schimbarea, votând pentru o nouă conducere a orașului Slănic Moldova. Duminică, 4 septembrie 2016, la Căminul Cultural din Cireșoaia, primarul ales Gheorghe Baciu, însoțit de d-na viceprimar Mihaela Anton, s-a întâlnit cu cetățenii pentru a prezenta situația în care se află instituția și pentru a discuta problemele localității.
Prezența a fost numeroasă, ceea ce denotă faptul că oamenii sunt interesați de soarta comunității și sunt deschiși la dialog cu autoritățile administrative.
Întrunirea a început la ora 12:00 cu un cuvânt de mulțumire din partea primarului pentru votul de încredere primit și a asigurat asistența că va fi așa cum a promis, la nivelul așteptărilor.
In prima parte s-au prezentat o serie de aspecte pozitive ale localității, începând cu situația Școlii Gimnaziale, care îndeplinește toate condițiile pentru începerea noului an școlar. S-a reușit punerea în funcțiune a sălii de sport de la Slănic Moldova, urmând ca și în Cireșoaia să se construiască o sală de sport.
In urma colaborării fructuoase dintre primărie și Parohia Romano-Catolică din Cireșoaia precum și cu Congregația Surorilor Providenței și cu sprijinul Fundației Vodafone se va realiza un proiect de asistență medicală și îngrijire a bolnavilor la domiciliu. Pe aceiași linie se urmărește deschiderea unui Punct Sanitar la Școala Veche în care vor fi prezenți săptămânal medicii de familie dar și medici specialiști.
Pe plan cultural, prima ediție a Festivalului Pietrarilor a fost un succes, iar de la anul acesta se va organiza în Cireșoaia. De asemenea, în perioada 23-25 septembrie anul curent, se va desfășura Festivalul Lemnarilor, cineva din public propunând chiar înființarea un Festival al Oierilor.
Edilul Gheorghe Baciu a abordat apoi problemele cu care se confruntă instituția primăriei. Acesta a spus că angajații primăriei au o pregătire foarte slabă și depășită, fiind total lipsiți de profesionalism, ceea ce implică schimbarea structurii și conceperea unei noi organigrame.
S-a abordat apoi situația carierei de piatră, sursa de venit pentru mulți cireșoieni, a cărei licență de exploatare a fost suspendată în anul 2015 și expiră în anul 2017. Sunt necesare mai multe condiții, însă se fac eforturi pentru îndeplinirea lor, amenzile de la Garda de Mediu fiind foarte mari. Pietrarii sunt rugați să-și rezolve litigiile cu vecinii și sunt îndrumați să prelucreze piatra în locuri amenajate.
In privința apei potabile, s-a reușit captarea bazinului de apă de la Tudoreanu, urmând ca pe timpul verii să fie conectat și bazinul de apă de la pârtia de schi. Paradoxul este că nu există niciun proiect în această direcție, sistemul de aprovizionare cu apă potabilă funcționând așa de pe timpul comunismului. De asemenea, va mai dura 2, 3 ani până la implementarea proiectului sistemului de canalizare.
Situația firmei de salubritate este la fel de cenușie. Util Prest riscă să nu mai primească avizul de funcționare deoarece nu mai corespunde standardelor moderne.
Despre datoriile primăriei am mai scris în articolele anterioare, acestea sunt copleșitoare și îngreunează orice efort de reabilitare și dezvoltare locală. Trebuie să fim conștienți că astfel de probleme nu se rezolvă de la sine și va trebui depus un efort comun pentru a trece peste ele.
Acestea au fost doar aspectele principale ale întâlnirii, în linii mari insistându-se și pe alte domenii cum ar fi importanța și implicarea copiilor și tinerilor în acțiuni de voluntariat, situația terenurilor intravilane și extravilane, a pădurilor și pășunilor, a locurilor de muncă, a dezvoltării turismului, a gunoaielor, a drumurilor, a investițiilor deficitare, a asistenței sociale ș.a.
Cei ce au dorit au putut apoi adresa întrebări primarului și unii au venit chiar cu sugestii și propuneri.
La capătul celor două ore de dezbatere, întrunirea s-a încheiat totuși într-o notă optimistă, cetățenii fiind asigurați că noua conducere a primăriei este implicată la cel mai înal nivel în rezolvarea problemelor existente și se lucrează pe toate planurile pentru atingerea obiectivelor la termen. Această întâlnire a fost necesară și s-a voit a fi dovada că o bună comunicare presupune un mediu prielnic de soluționare a problemelor societății și implicit a evoluției acesteia.
Un text aproape de neanţeles, chiar o insultă la adresa Limbei Române!
Pare o traducere din Limba Maghiară în Limba Română făcută de google traduceri!
Mă scuzați că intervin, însă textul a fost conceput chiar pe înțelesul tuturor.. şi la o privire atentă nu cred ca am sesizat mai mult de una-doua greşeli.. şi apropo de asta, din cunoştințele mele „neanțeles” nu este un cuvânt al Limbii Române, in schimb, neînteles, da. Aşa că ar fi mult mai bine să nu mai aruncăm cu pietre când chiar nu e cazul. Vă mulțumesc!
mulţumesc frumos
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos !
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos !
Multumesc frumos !
Multumesc frumos !
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Milotumesc frumos!
Multumesc frumos!
Constat cu îngrijorare că actuala conducere a primăriei Slănic-Moldova duce neputința şi nepriceperea în administrație locală la un nivel pe care mulți nu îl pot concepe. Am citit articolul postat pe Comunitatea Cireşoaia, scris ca urmare a şedinței de duminică. În cei 12 ani de activitate ca primar, nu mi-am permis să jignesc și să denigrez funcționarii instituției, însă actualul primar apelează la acest mijloc de a pune pe seama aparatului de specialitate nerealizările sale din cele 3 luni de activitate. Funcționarii nu sunt slugi, incompetenți, necalificați şi nici depășiți. Cu ei am realizat toate investițiile care astăzi aduc cetățenilor un nivel de viață net superior perioadei de început a anilor 2000: poduri și punți, şcoli moderne şi dotate, microbuze şcolare, locuințe pentru tineri, apă potabilă şi canalizare, pârtie de schi, parc modern, izvoare reabilitate, săli de sport „acoperite” (pleonasm a la domnul actual primar), bazin de înot, ziduri de sprijin la albia râului Slănic şi multe altele. Tot cu aceşti funcționari „incompetenți” am păstrat un nivel de taxe şi impozite scăzute, am păstrat serviciile de apă şi salubrizare în proprietatea orașului şi am creat locuri de muncă în comunitate. Tot cu aceşti oameni prost plătiți am reușit ca Slănicul să redevină o emblemă a turismului românesc şi să redăm cetățenilor mândria de a fi slăniceni. Mă dezgustă mult modul în care actuala conducere exploatează funcționarii publici şi nu sunt deloc „fascinat” de „evenimentele” cultural-artistice organizate doar pentru a da prilejul unor apropiați să facă bani în parcul stațiunii cu grătare, porumb fiert, vată de zahăr şi cu muzică de birt… Mai departe las cetățenii să constate dacă mesajul meu este corect sau nu….
Nota sau calificativul prestatiei angajatilor primariei o da populatia platitoare de taxe si impozite. Nu am auzit pe nimeni sa le ia apararea, in schimb de reprosat au multi. Sa fim totusi corecti si sa spunem ca NU TOTI sunt nepregatiti sau lipsiti de profesionalism.