Bilantul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, pentru primele noua luni ale acestui an, arata ca infractionalitatea stradala a scazut cu circa 21 de procente fata de perioada similara a anului trecut.
Mai exact s-au inregistrat 455 de fapte savârsite pe strazi, respectiv, crime, agresiuni, tâlharii, furturi din auto, fata de 578 câte au fost in intervalul ianuarie – septembrie 2013. Intr-o reprezentare grafica se pot distinge si insa si localitati fara criminalitate stradala. Orasul Darmanesti, spre exemplu, nu a avut nicio fapta comisa pe strada, in statiunea Slanic Moldova au fost doar 2, iar la Tâgu Ocna 4 infractiuni.
Pe primul loc se afla Bacaul, cu cele 46 de comune arondate, cu un total de 356 de fapte savârsite pe strada, pe locul doi este Onestiul, care are de zece ori mai putine, iar pe trei Moinestiul. Toate aceste rezultate au fost analizate de catre Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica care a prezentat un raport in ultima sedinta de Consiliu Judetean.
„Infrationalitatea stradala a inregistrat o scadere semnificativa, insa cea privind traficul rutier, din pacate, nu. Nu am reusit sa scadem numarul evenimentelor rutiere”, a declarat, in cadrul sedintei, chestorul Vasile Oprisan, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau, adaugând ca a crescut numarul mortilor. El a mai precizat ca reprezentantii IPJ impreuna cu membrii ATOP s-au deplasat in judet si au aflat cu ce probleme se confrunta cetatenii si politistii, dupa care s-au luat masuri pentru remedierea neajunsurilor depistate in teren.
„Cheia e preventia”
Spiridon Constantin, primarul orasului Darmanesti, afirma ca numarul mic al infractiunilor stradale se datoreaza mai ales politistilor: „Colaboram foarte bine cu Politia Locala, la fel si cu Politia Orasului Darmanesti, la care se adauga ajutorul dat de grupul de jandarmi care isi desfasoara activitatea in oras. Actionam si nu avem infractiuni stradale, avem insa altele, spargeri de locuinte si furturi din gospodarii, de care nu am reusit sa scapam. Nu sunt extraordinar de multe, dar exista.”
Andrei Serban, primarul statiunii Slanic Moldova, afirma ca a lucrat foarte mult la preventie.
„La intrarea in statiune am montat panouri cu mesajul «Localitate fara criminalitate» si am anuntat ca orasul este monitorizat video. Avem o buna colaborare cu Politia Slanic Moldova, mai nou avem si Politie Locala si chiar nu avem probleme. Va spun, cheia este preventia. Cei care vin in Slanic Moldova stiu ca orice infractiune ar savârsi s-ar afla.”
– Andrei Serban, primar statiune Slanic Moldova
Exista insa o problema care il deranjeaza foarte tare pe primar: „Sunt indivizi care aduc câini cu masina si ii abandoneaza in Sl. Moldova, iar eu trebuie sa apelez la o firma specializata ca sa-i strânga. Desi sunt iubitor de animale sunt obligat sa iau masuri pentru ca reprezinta un pericol si pentru turisti, si pentru localnici.”
Silvia P., Geta P. – desteptarea.ro
Be the first to comment on "Slănic Moldova, printre cele mai sigure localități din județ"