Luni, 3 ianuarie, s-au implinit 125 de ani de la nasterea scriitorului, istoricului si publicistului bucovinean Ion Gramada, erou al Primului Razboi Mondial (n.3 ianuarie 1886, satul Zaharesti, Bucovina, Imperiul Austro-Ungar, astazi in judetul Suceava- d.27 august/9 septemebrie, Ciresoaia, Bacau).
Studiaza la liceul din Suceava (1906), dupa care urmeaza cursurile superioare la Universitatea din Cernauti (Facultatea de Istorie si Geografie,1910), iar in anul 1913 isi sustine doctoratul in litere la Viena, cu o teza despre participarea romanilor la asediul Vienei din 1683.
In anul 1907, infiinteaza la Cernauti, gazeta “Desteptarea”, una dintre cele mai populare ale vremii, iar apoi este redactor la publicatiile “Romanul” si “Viata noua”.
Implicat ca redactor si comentator in problemele politice legate de soarta Bucovinei, Ion Gramada sustine punctul de vedere national cu privire la drepturile legitime ale romanilor.
La izbucnirea razboiului, Ion Gramada trece in Romania si devine activ in presa vremii, urmind paralel, Scoala de pregatire militara din Botosani, dupa care, in martie 1917 este repartizat la Regimentul 8 Vinatori, din cadrul Armatei a 2-a.
Avansat la gradul de sublocotenent, in iulie 1917, primeste comanda unui pluton din Batalionul 1 al regimentului, cu care participa la atacul pozitiilor inamice de pe muntele Ciresoaia, unde cade eroic in fruntea soldatilor sai, la 27 august/9 septembrie 1917.
In anul 1926, ramasitele pamintesti ale scriitorului aveau sa fie asezate in Cimitirul Eroilor din Suceava. In cartierul Poieni din orasul Tirgu Ocna, nu departe de osuarul eroilor, se gaseste o cruce cu numele sau.
“Necunoscutul acesta spre care mergi, multamirea ca-ti faci datoria, suprema datorie, intensitatea cu care traiesti viata ce ti-a daruit-o Dumnezeu, constituie un farmec de care vibreaza toata fiinta ta…”, scria unei doamne, Ion Gramada, cu citeva ore inaintea mortii.
Printre scrierile sale se numara: “Din Bucovina de altadata. Schite istorice” (1911), “O brosura umoristica. Cateva reflexiuni la «Habsburgii si Romanii» parintelui Victor Zaharovschi (1909), “Mihai Eminescu. Contributii la studiul vietii si operei sale” (1914), “Societatea academica sociala literara «Romania Juna» din Viena: 1871-1911, monografie istorica” etc. (Romulus Dan BUSNEA)
Be the first to comment on "Scriitorul erou Ion Grămadă, căzut în luptă pe frontul de la Cireșoaia"