De multe ori ma intreb ce sunt.
E o intrebare la care multi dintre noi nu pot raspunde ; un amestec de culoare nedefinita, o inghesuire de fraze, o neimplinire a acestei vieti, o neliniste mai inteleapta, un haos, un nimic, un om?
Noi, tinerii intelegem gresit viata, ne trezim deodata liberi afirmand ceva poate nefiresc, ne grabim sa-i judecam pe cei lipsiti de bunuri si maniere, dar cel mai grav pe batranul care nu are un strop de speranta, pe omul care nu are puterea de a o lua de la capat.
Mi-am intrebat bunicul, in varsta de 73 de ani, Grigore Harapu, daca astazi omul se poate identifica cu omul de ieri, cu cel vechi, daca tanarul din Ciresoaia va sti sa priveasca viata in felurite moduri, daca el va fi capabil sa invinga slabiciunea si necazul.
Mi-a raspuns ca oamenii sunt diferiti, ca parerile sunt impartite, dar omul simplu nu-si mai gaseste parca locul in Ciresoaia. Nu am inteles mare lucru, dar am stiut ca uneori, noi tinerii negam faptul ca dincolo de reusita se ascunde multa experienta, ca dincolo de un optimist se afla un om pesimist, ca dincolo de putere isi face loc slabiciunea, ca dincolo de omul modern va exista intodeauna omul care poate nu a stiut niciodata ce inseamna a fi fericit, a trai, a avea parte de bucurii.
Dincolo de furia unei furtuni rasare soarele, dincolo de omul din Ciresoaia se ascunde un suflet care consolideaza mai departe o traditie.
Mi-a vorbit despre mentalitatea tinerilor care se schimba odata cu noile generatii, despre oamenii care nu se pot identifica decat cu propria lor minte si constiinta, ca ei nu pot fi niste marionete manuite de niste papusari.
Am inteles ca omul de langa mine, in postura bunicului meu, este un om extraordinar doar pentru simplu fapt ca niciodata nu a intrebat de ce?
De ce transformarile de-a lungul anilor sunt de nerecunoscut?
Mi-a explicat ca eu, nepoata lui, am alta conceptie a vietii, buna sau mai putin buna, ca asa este normal sa vad unele lucruri, ca fiecare om este deosebit atunci cand realizeaza ca nu este doar o imagine falsa a vietii.
Acest om nu s-a nascut nici astazi, dar nici ieri; acest batran nu a incercat sa para plictisitor, acest tanar nu a stiut niciodata ce inseamna a plange.
A fi om reprezinta a recunoaste adevaratele valori si a le pune in practica. (A.H.)
Be the first to comment on "Omul de azi s-a nascut ieri?"